Държавният департамент на САЩ в петък одобри евентуалната продажба на бронетранспортьори

...
Държавният департамент на САЩ в петък одобри евентуалната продажба на бронетранспортьори
Коментари Харесай

САЩ продават на България бронетранспортьори Stryker за 1,5 млрд. долара

Държавният департамент на Съединени американски щати в петък одобри възможната продажба на бронетранспортьори Stryker на България за 1,5 милиарда $. Това оповестява " Ройтерс ", като цитира Пентагона. 

 

Става въпрос за 183 транспортни средства от семейството Stryker, в това число транспортни средства на пехотата, командни транспортни средства и транспортни средства за здравна евакуация. Това прецизира Пентагонът.

 

В петък Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за вероятната продажба.

 

Уведомлението към момента не демонстрира, че е подписан контракт или че договарянията са завършили.

 

Пентагонът сподели, че General Dynamics Corp е основният реализатор на въоръжението.

 

През май т.г. по време на парламентарен надзор се разбра, че Министерството на защитата води договаряния за придобиване на бронирани бойни машини със Съединени американски щати, които са в напреднал стадий и се чака скоро да бъде подписан контракт.

 

България пробва да купи 150 бронирани машини за Сухопътни войски от години. Организирани бяха и търгове и договаряния.

 

През март 2021 година Министерството на защитата изпрати писма до компаниите, че приключва процедурата за пазаруване на бойни бронирани машини. Причината - " ценовите оферти на двете компании, позволени до втория стадий, доста надвишават рамката, одобрена от Народното събрание ".

 

Достигналите до финала на състезанието бяха заложили цени над пределния таван от 1,5 млрд.лв, избран от Народното събрание. С тези пари България планираше да заплати 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и в допълнение съоръжение и образование на персоналния състав.

 

Преди няколко месеца още веднъж се заприказва по тематиката, че МО преглежда и опцията за пряк контракт със Съединени американски щати за машини Stryker. В същото време бяха купени поредно общо 16 изтребители F-16 за над 5 млрд.лв, както и започнаха да се строят два кораба за 1 млрд.лв.

 

  " Страйкър " е бойна машина на пехотата.

 

Има я в най-малко 10 разновидността - като транспортно средство, разследваща машина, машина за здравно и военно разузнаване. Той не не е толкоз мощен, колкото танк, само че е надалеч по-маневрен и може да се употребява в условия на сняг, блатисти и кални терени. Той има характерности както на танк, по този начин и на БТР.

 

Само преди дни по същата схема Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди продажба на хеликоптери „ Апачи " и съоръжение за тях на Полша, а договорката е на стойност 12 милиарда $. Държавата членка на НАТО Полша е поискала да получи 96 щурмови хеликоптера „ Апачи " и съответното съоръжение за тях, в това число 1844 ракети „ Хелфайър " и 508 ракети „ Стингър ", добави тогава Пентагонът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР